Utflykt till Monarkmuseet

Lördag 27 maj 2017

Lördagens UBCC-tur blev för vår del årets varmaste tur. För första gången i år kunde man åka öppet utan jacka och i kortärmat. Att försommaren dessutom är den vackraste årstiden gjorde ju inte turen sämre. Strålande sol, gula rapsfält och nyutslagen bokskog. Det är perfekt.

Åtta bilar och tolv personer mötte upp vid vår vanliga mötesplats vid Store, för att åka till Monarkmuseet i Falkenberg. En av deltagarna kunde inte vara borta hela dagen, men åkte med till Ästad Gård, för att sedan vända hemåt. Då gillar man att köra Morgan.

Via Kållered, Lindome, Anneberg passerade vi Gåsevaldsholm, där Kent och Ola väntade, och därmed var vi nio bilar och fjorton personer. Efter Fjärås och Gällinge visade vägbeskrivningen att vi skulle fortsätta mot Veddige, men med en bro avstängd fick vi istället improvisera och köra via Horred.

I Skällinge var vi dock tillbaka på vår rutt, ochdeltagarna kunde återigen följa den vägbeskrivning de fått. Åkulla bokskogar visade sig från sin vackraste sida när vi passerade, innan vi nådde fram till Ästad Gård, där lunchen väntade. Här lämnade Tobias oss och återvände till Göteborg.1a2a

Efter en god lunch och lite tid att besöka trädgårdenstartade de återstående åtta bilarna den sista etappen till Falkenberg.

Museet är inhyst i en industribyggnad, och är i två våningar. När vi kom fick vi fika och en information om museet och Monarks historia och tillverkning.

Roger Aronson driver museet tillsammans med sin morbror, och har samlat på sig monark-grejen sedan över 40 år tillbaka. Han guidade oss runt och berättade om allt som fanns att se. Detsom var mest överraskande för mig, var att Monark har tillverkat radioapparater och skivspelare.3a

Det var en intressant information om Monark och allt de har tillverkat under åren.

Efter detta bar det så av hemåt, med stopp i Björkäng, där några tog ett dopp i havet, medan vi andra åt glass.

Bengt Ericsson4